Sekretem tego przepisu jest masło wcierane pod skórę kurczaka. Dzięki niemu otrzymujemy soczyste mięso, które łatwo odchodzi od kości i chrupiącą skórkę. Smak idealnie podkreśla pieczony czosnek, po wydostaniu go z łupiny rozsmarowujemy na kurczaku.
porcja dla 3-4 osób
8 udek z kurczaka
50 g miękkiego masła
50 ml oliwy
1 główka czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego suszonego czosnku
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Udka umyj i dokładnie osusz. W miseczce wymieszaj sól, suszony czosnek i paprykę. Skórę kurczaka delikatnie podważ palcami i wetrzyj pod nią sporo masła, czynność powtórz z każdym kawałkiem. Posyp kurczaka z każdej strony mieszanką przypraw i ułóż go w naczyniu żaroodpornym. Główkę czosnku przekrój w poprzek i razem z łupiną wrzuć do kurczaka. Całość polej obficie oliwą. Piecz pod przykryciem (u mnie folia aluminiowa) przez godzinę. Następnie ustaw w piekarniku funkcję grill, zdejmij przykrycie i piecz dodatkowe 30-45 minut. Po tym czasie wyjmij kurczaka i pozostaw na 10 minut do przestygnięcia.
Kurczaka podawaj z pieczonym czosnkiem (powinien mieć konsystencję masła), wyciągaj go nożem z łupiny i smaruj nim skórkę.
Smacznego!
Uwielbiam czosnek a szczególnie pieczony!
OdpowiedzUsuńJest swietne! Dzis na obiad po raz drugi i mysle ze jeszcze zagosci na naszym stole bo to czysta finezja
OdpowiedzUsuńto było moje pierwsze danie nie z torebki :D mimo zerowych zdolności kucharskich wyszło niesamowicie :D głodna studentka uratowana ; )
OdpowiedzUsuńAle fajnie :) Brawo!
UsuńRobilM:) pyszne:) dziękuję za przepis:) warto zrobic:)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że smakowały :)
Usuń